Historia prov

The exercise was created 2016-01-26 by Sofiaivarsson98. Question count: 13.




Select questions (13)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • vad innebär triangelhandeln? Triangelhandel var en sjöfartsrutt i tre steg under 1500-, 1600- och 1700-talet. Den pågick främst mellan Västeuropa, Västafrika, Amerika och Karibien. Det var slavhandel, engelsmännen hämtade slavar från Afrika och fraktade dom till de europeiska kolonierna i Amerika. Det kallas för triangelhandeln eftersom det bildades en triangel på världskartan genom handelsrutten.
  • Varför uppkommer den amerikanske revolutionen( orsaker o faktorer)? Den uppkom på grund av att de amerikanska kolonisterna skapade en långvarig frihetskamp mot moderlandet Storbritannien. Kriget kallas vanligtvis för "det amerikanske frihetskriget" men på grund av samband med den amerikanska självständighetsförklaringen 1776 var så banbrytande kallas även kriget för den amerikanska revolutionen. Det hela skapades genom inspiration av upplysningens liberala idéer som handlade om alla människors lika värde såväl som tankarna på frihet. Den största orsaken till revolutionen var ekonomin.
  • Varför förlorade England frihetskriget? England förlorade frihetskriget på grund av att Frankrike, Spanien och Nederländerna gick med på rebellernas sida mot britterna. Britterna klarade inte av att slåss på så många ställen och blev därför besegrade.
  • Vad innebär oavhängighetsförklaringen och var fanns inspiration till den? Den innebar att amerikanerna skulle få sin frihet och rättighet tillbaka. Förklaringen betonade två teman filosofiskt sätt: inviduella rättigheter och rättighet till revolution. Inspirationen kom främst från den engelska filosofen och samhällskritikern John Locke. Det var Thomas Jefferson(USA nästa president) som fick inspiration av John Locke men kontinentalkongressen ändrade en del av Jeffersons beskrivningar på grund av att Jefferson angrep det engelska parlamentet och engelska folket.
  • Vilka konsekvenser har den amerikanska revolutionen? (I USA och i Europa) Staten USA skapades och blev en förebild för andra kommande revolutioner. USA blev det nya stora föregångslandet för ny tänkande år 1800. USA skapade även en ny slags maktstyrelse som innebar att makterna balanserade och kontrollerade varandra genom ett system för att förhindra att all makt samlades hos en stark ledare. I Europa kunde nu upplysnings idéer förverkligas och franska trupper blev inspirerade av den amerikanska revolutionens idéer. Frankrike fick ekonomiska problem av medverkan i kriget och det behövdes nu en lösning.
  • Hur kommer det sig att det finns olika tolkningar om vem och vad som orsakar den amerikanska revolutionen? Eftersom historikerna hade olika värderingar och tolkningar av amerikanska revolutionen och därför finns det ingen riktig förklaring.
  • varför uppkommer det en revolution i Frankrike (orsaker)? Den uppstår främst på grund av ekonomisk kris och revolutionen står som en brytpunkt mellan det gamla ståndssamhället och det nya moderna samhället.
  • Varför har Frankrike 14 juli som nationaldag (orsaker)? På grund av stormningen av Bastiljen som innebar att en stor folkmassa marscherade till borgen för att försvara parlamentet och då gav Bastiljens kommendant upp. Detta ledde till att det blev en symbol för den gamla regimens förtryck och att det enkla folket visade att nationalförsamlingens fara måste tas på allvar.
  • vad innebär augustidekreten samt deklarationen om de mänskliga rättigheterna? Det innebar att nationalförsamlingen tog en rad avgörande beslut i början av augusti för att minska oron. Deklarationen om de mänskliga rättigheterna innebar att nationalförsamlingen antog en deklaration som främst präglas av upplysningens idéer och även av den amerikanska oavhängighetsförklaringen. Att människor föds och förblir lika i rättigheter.
  • Vad innebär och blir konsekvenserna av övergången från monarki-konstitutionell monarki- republik för Frankrike? Att Frankrike blir republik innebar att konventet bildades som ny en regering och avsatte kungen. Konsekvenserna blev att detta skickade signaler till utlandet och Frankrike hamnade i krig med Storbritannien och Nederländerna.
  • Varför kan Napoleon uppkomma på den politiska scenen i Frankrike? Vad är konsekvenserna av Napoleontiden? Han var en av de mest framgångsrika generalerna och i november 1799 stod han bakom en statskupp som gjorde honom till Frankrikes härskare. Han blev sedan krönt till kejsare och gjorde då en ny lagsamling. Konsekvenserna blev att tryckfriheten begränsades och polisen skulle nu övervaka dom som var kritiska mot regimen.
  • Varför Wienkongressen? Wienkongressen var en kongress som hölls i Wien men representanter från Europa. Syftet var att ordna Europas karta efter franska revolutionen, Napoleonkrigen och upplösningen av Tysk-Romerska riket. Detta gjorde man för att skapa maktbalans så att inte all makt skulle hamna hos endast en stark ledare.
  • varför uppkommer industriell revolutionen och varför just i England? Den industriella revolutionen uppkom för att ändra samhällets ekonomi som då grundade sig på jordbruket. Industriella revlutionen innebar att man började använda mekanisk kraft istället för arbetskraft. Man ville utveckla en industriell ekonomi men industriella revolutionen var inte planerad utan växte gradvis. Varför den startar i England var för att de hade förutsättningarna till att skapa de nya tekniska idéer, så som kapital till investering, råvaror, material och även en marknad.

All None

Shared exercise

https://spellic.com/eng/exercise/historia-prov.5653100.html

Share