Svenska tal

The exercise was created 2016-04-11 by Sofiaivarsson98. Question count: 6.




Select questions (6)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Stycke 1 När jag visar er denna symbol tänker ni alla säkert på en sak, Feminism. Dock är jag helt övertygad om att ni har olika uppfattningar om vad ordet egentligen betyder. En del av er tror att det handlar om att kvinnor ska ta över makten medan en del tänker på jämställdhet. Ni undrar säkert nu vad feminism kan ha med romantiken och litteraturen att göra. Men saken är den att feminism började få stor betydelse på den tiden och påverkade många. Den historiska litteraturförfattaren Mary Shelley var feminist, hon var en stor förebild på romantiken och hennes författarskap hade stort inflytande på samhället.
  • Stycke 2 Redan vid Marys födsel kunde man förstå att hon en vacker dag skulle bli författare då båda hennes föräldrar är kända författare och filosofer. Marys föräldrar tyckte båda att det var viktigt med jämställdhet och såg till att hon fick en mycket god utbildning som präglades av liberala ideer. Hon tog lärdom tidigt och förmedlade det till andra via hennes författarskap. Hon skrev med känslor som speglade hennes uppväxt istället med förnuft. Att skriva med känslor vad romantikens nyckel och Mary kunde nu låsa upp dörren till att bli accepterad som kvinnlig författare.
  • Stycke 3 Att läsa Marys böcker är något alla borde göra. Som feminist skapar hon förståelse i sina böcker och fick fler kvinnor på den tiden till att börja skriva. Mary stod stolt bakom feminism men inte så det gick över gränsen, hon sa "jag vill inte att kvinnor ska ha makt över män utan över sig själva". Genom hennes stolthet och budskap vågade fler kvinnor stå upp för sig själva och en jämställdhet började växa.
  • Stycke 4 Men Mary skapar ju ett monster i boken Frankenstein, att skapa ett sådant monster kan väl inte vara förnuftigt och hur påverkas samhället. Det kan väl inte vara positivt och någon kan ju få tanken om att göra boken till verklighet. Men saken är den att man kan inte hitta några negativa konsekvenser från Marys författarskap. I själva verket var boken Frankenstein början på något nytt och inte ett kast i sjön. Det var här skräcken hade sin början och är anledningen till dagens skräck. Om det inte vore för Mary Shelley skulle inte skräcken i dagens böcker och filmer vara densamma. Frankenstein har inte skapat fler begravningar utan öppnat en dörr till nya känslor.
  • Stycke 5 Genom Marys böcker, som sagt, började fler kvinnor skriva och skribenterna fick även fler kvinnliga läsare. Mary fick fram känslorna ur samhället och är en spegling av romantiken. Romantiken var en mångskriftande rörelse och som stod bakom individens känslor istället för förnuft. Känslorna var kärnan i tillvaron och det var nu meningen att skriva med fantasin.
  • Stycke 6 Idag jobbar vi fortfarande med jämställdhet i världen och i vissa länder går det bättre än i andra men om det inte vore för kvinnor som Mary Shelley kanske vi inte hade kommit någon vart. Att läsa Marys böcker kan ge förståelse om hur viktiga hennes böcker var för kvinnor på den tiden. Hon var kvinnornas hopp och är en viktig författare i dagens samhälle. Även om denna symbol inte fanns då så fanns feminism.

All None

Shared exercise

https://spellic.com/eng/exercise/svenska-tal.6067752.html

Share