Biologi ämnesomsättning och transport

The exercise was created 20.11.2022 by emmmag799. Anzahl Fragen: 29.




Fragen wählen (29)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Vad händer om man äter för lite respektive för mycket? Om man äter för lite blir konsekvenserna svält och bristsjukdomar och om man äter för mycket riskerar man att drabbas av välfärdssjukdomar, som diabetes typ 2 och problem med hjärta och blodkärl.
  • Vad är den empiriska formeln för kolhydrater? (CH2O)n
  • Kolhydrater delas in i... monosackarider, disackarider, polysackarider
  • Vad består en monosackarid av och ge ett exempel Den innehåller en enda sockerenhet med fel eller sex kolatomer, t.ex. glukos som har i uppgift att lagra kemisk energi.
  • Vad består en disackarid av och ge två exempel Består av två sockerenheter. Dess funktion är oftast att ge energi, t.ex. laktos och sackaros
  • Vas består en polysackarid av och ge tre exempel samt deras funktion Består av många sammanfogade sockerenheter, t.ex. stärkelse som används som energiupplagring av växter, glykogen som används som energiupplagring hos djur och cellulosa som ger stöd och växtceller i form av en cellvägg.
  • Vad är proteiners uppgift? De sköter nästan allt som sker i en cell, från kopiering av DNA-molekylen till ämnesomsättning och rörelse. De bidrar också till cellens struktur och flera andra livsfunktioner.
  • Hur bryts proteiner ner? De är uppbyggda av aminosyror som sammanfogats till en lång kedja. När vi äter proteiner bryts de ner i matspjälkningskanalen till aminosyror. De transporteras av blodet till cellerna där de sätts ihop igen till nya proteiner som är specifika för den egna kroppen.
  • Vad är essentiella aminosyror? Det är de nio som vi inte kan tillverka, utan måste få i oss av födan.
  • Vilken mat innehåller alla de essentiella aminosyrorna? Kött, ägg, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ärtväxter och nötter
  • Vad gör fetter och hur förbränns de? De fungerar som både energikälla och byggstenar. De bryts ner till glycerol och fettsyror, och fettsyrorna förbränns på ungefär samma sätt som kolhydrater och ger cellen energi i form av ATP.
  • Vilka bindningar har mättade respektive omättade fettsyror? Mättade har enkelbindningar mellan kolatomerna och omättade har dubbelbindningar.
  • Var finns mättade respektive omättade fettsyror? Mättade finns främst i fett från djurriket och omättade finns främst i fett från växtriket.
  • Vad är omega-3-fettsyror och omega-6-fettsyror? Var finns dem? Det är speciella typer av fleromättade (omättade fettsyror med två eller fler dubbelbindingar) som är särskilt nyttiga. De finns i t.ex. rapsolja.
  • Vad är vitaminer, vilka är vattenlösliga respektive fettlösliga och vad behövs de till? Vitaminer är livsviktiga organiska molekyler som måste intas via födan. B- och C-vitaminer är vattenlösliga, vilket betyder att vi kan kissa ut överskottet. De behövs för att vi ska kunna använda energin i maten och bygga upp olika molekyler i kroppen. A-, D-, E- och K-vitaminer är fettlösliga, vilket betyder att vi inte kan kissa ut dem. De behövs till t.ex. synen, skelettet och för att blodet ska kunna koagulera.
  • Vad är mineralämnen? Oorganiska ämnen som man måste få i sig genom födan för att kroppen och dess celler ska fungera.
  • Vad har mineralämnen för funktioner? Bland annat till kroppens uppbyggnad och reglering av olika enzymer.
  • Vad är makromineralämnen och spårämnen? Makromineralämnen behövs i lite större mängd, t.ex. kalcium och fosfor. Spårämnen behövs i mycket små mängder, t.ex. järn, jod och zink.
  • Varför behövs vatten? Vi har inte några vattenreserver i kroppen och det lämnar hela tiden kroppen i form av urin, svett, avföring och utandningsluften. Vatten behövs för cellens alla funktioner, eftersom det är ett lösningsmedel som många av organismens molekyler är lösta i.
  • Varför är vatten ett bra lösningsmedel? Bland annat för att det är en dipol, eftersom syreatomen drar till sig elektroner mer än vad väteatomerna gör. Tack vare det kan vattenmolekylen binda till andra ämnen och därigenom lösa dem.
  • Beskriv hur maten går igenom munnen Först måste den sönderdelas genom att man tuggar sönder den. Från spottkörtlar runt om i munnen utsöndras hela tiden saliv som håller munhålan fuktig. Saliv har till uppgift att hålla munhålan fuktig, gör maten till en tunn smet, matens smakämnen utsöndras, hormonet gastrin tillverkas och producerar magsaft och salivet innehåller även enzymet amylas som bryter ner stärkelse till disackarider och enzymet epilas som bryter ner fetter
  • Vad händer i matstrupen? När tuggan blivit lagom lös förs den ner i svalget med tungan. Där utlöses en sväljreflex som ser till att vägen ner till luftstrupen stängs m.h.a. struplocket. Sväljreflexen utlöser också en serie sammandragningar av matstrupen när tuggan pressas ner i den. De kallas peristaltiska rörelser. Den övre magmunnen öppnas tillfälligt när maten passerar in i magsäcken.
  • Vad händer i magsäcken? Speciella celler i magsäckens vägg producerar magsaft som innehåller saltsyra. Den bryter ner större partiklar, men spjälkar inte födans molekyler. Den dödar också de flesta bakterier. Ett basiskt slem skyddar slemhinnan. Andra celler i magsäckens vägg bildar proteinet pepsinogen som aktiveras av den sura mjölken i magsäcken och omvandlas till enzymet pepsin. Pepsin bryter ner proteiner i födan. Magsäcken är uppbyggd av muskler som knådar födan som gör att maten sönderdelas ytterligare och blandas med pepsinet. När födan blivit tillräckligt finfördelad släpps den lite i taget ut i tolvfingertarmen. Det sker mellan 2-6 timmar efter att man har intagit en måltid.
  • Vad sker i tunntarmen? Bukspott innehåller lipaser (som bryter ned fett), amylas (som bryter ner stärkelse) och trypsin (som bryter ner proteiner). Galla innehåller ämnen som finfördelar fett och gör det lösligt i vatten. Aminosyror, monosackarider och fettsyror med mera tas upp av celler i tarmluddet och transporteras vidare till blod och lymfa. Växtätare har i regel längre tunntarm än köttätare.
  • Vad sker i tjocktarmen? I tjocktarmen tas framför allt vatten och salter upp. Det material som är kvar efter att vätska har tagits upp packas av peristaltiken som avföring i ändtarmen. Avföring består av icke-nedbrytbara rester av maten, till exempel cellulosa, samt bakterier och döda celler från tarmens insida.
  • Vad är kolhydratomsättning? Det är en av leverns funktioner att se till att halten glukos i blodet hålls på en lagom nivå. Efter en måltid stiger blodsockerhalten, eftersom glukos tas upp till blodet i tunntarmen. Då tar levercellerna upp stora mängder glukos från blodet och kopplar samman glukosmolekylerna till glykogen. Glykogenet utgör ett lager av näring och när blodsockerhalten så småningom sjunker igenallteftersom glukosen förbränns i cellandningen, klipps glykogenet åter upp, och glukosmolekyler frisätts till blodet.
  • Vad är fettomsättning? Levern kan omvandla aminosyror från en sort till en annan, aminosyrorna kan också byggas om till glukos eller förbrännas för att utvinna energi (deaminering). Det tillverkas även många proteiner som avges till blodet, t.ex. albumin och plasmaproteiner. När kroppen kroppen bryter ner proteiner bildas ammoniak, giftigt, som sedan omvandlas till mindre giftigt urea som utsöndras med urinet.
  • Vad är alkoholomsättning? Enzymet alkoholdehydrogenas bryter ner alkohol (etanol) till acetaldehyd (etanal). Det oxideras vidare till ättiksyra som sedan kan förbrännas till koldioxid och vatten. Om man dricker tillräckligt mycket alkohol bildas så mycket ättiksyra att kroppens pH sjunker.Det är livshotande och kallas acidos.
  • Vad är galla och vad behövs det till? Det bildas i levercellerna och utsöndras till gallblåsan. Därifrån töms det till tolvfingertarmen. Det består av vatten, fosfolipider, kolesterol och gallsalter. Gallsalterna är nödvändiga för spjälkningen av fett i tarmen. Många ämnen som kroppen vill göra sig av med utsöndras med gallan.

All None

(
Freigegebene Übung

https://spellic.com/ger/abfrage/biologi-amnesomsattning-och-transport.11274811.html

)