EU

The exercise was created 04.06.2024 by 09lilu. Anzahl Fragen: 8.




Fragen wählen (8)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Europeiska rådet Träffas fyra gånger om året i Bryssel. Vad EU ska prioritera och dra upp riktlinjer för samarbetet som de andra institutionerna måste följa. EU-ländernas stats- eller regeringschefer och EU-kommissionens ordförande. (Ordföranden väljs på 2.5 år.)
  • EU-kommissionen Ska ge förslag på nya lagar och att lagar och regler efterlevs. I EU-kommissionen sitter det kommissionärer som blir utsedda av sitt medlemsland och kommissionärerna har olika områden de jobbar för. (Vart 5-år)
  • Ministerrådet Ministerrådet är den institution som tillsammans med Europaparlamentet fattar beslut om nya lagar. De förhandlar även fram och ingår internationella avtal för EU:s räkning. Varje medlemsland representeras av en minister, och olika ministrar åker på mötena beroende på vad man ska diskutera. Utbildning - utbildningsminister. Länderna turas om att vara ordförande i ministerrådet ett halvår i taget. (Turas om att vara ordförande ett halvår i taget.)
  • Europaparlamentet Europaparlamentet har till uppgift att ta till vara medborgarnas intressen och de träffas tolv gånger per år i Strasbourg, Frankrike. Det EU-parlamentet jobbar för är tre stora uppgifter: Stifta lagar tillsammans med ministerrådet Besluta över EU:s budget tillsammans med ministerrådet. Utse kommissionens ordförande och godkänna hela kommissionen. Parlamentet kan avsätta kommissionen. Den består av 705 ledamöter från alla länder i unionen (Sverige har 21). Vart femte år väljs och röstas fram av invånarna i de olika medlemsländerna.
  • Hur går det till att skapa en ny EU-lag? Toppmöten - Kommissionen - Nationella parlament - Europaparlamentet - Ministerrådet - Ny lag.
  • Vad är ERASMUS? Det är EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Man kan få ekonomiskt stöd för att studera utomlands och även idrottsföreningar och skolor kan få pengar till projekt från Erasmus och samarbeta med människor från andra EU-länder.
  • Vad innebär Schengenöverenskommelsen? Man beslutade att alla medlemsländernas befolkning inom EU ska kunna resa fritt och inte behöva visa sitt pass inom EU. Men det kan vara bra att ha det med sig ifall polisen stoppar dig.
  • Vad innebär subsidaritetsprincipen? Subsidiaritets­principen innebär att beslut alltid ska tas på den lägsta politiska nivån, och så nära medborgarna som möjligt. EU måste alltså kunna motivera varför det är bättre att skapa en lag på EU-nivå, för alla medlemsländer, än att varje land skapar en egen lag.

All None

Freigegebene Übung

https://spellic.com/ger/abfrage/eu.12072864.html

Share