retorik

The exercise was created 31.01.2023 by malvavallthell21. Anzahl Fragen: 26.




Fragen wählen (26)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Liknelse När bildspråk används för att göra en jämförelse med något, med hjälp av just ett jämförelseord (t.ex. som, likt, liksom, såsom) mellan de två begreppen. Exempel på liknelse: Stark som en oxe, Min längtan är som ett oändligt hav.
  • Allegori En berättelse som vill visa något annat än det som konkret framställs. Man måste tolka allegorin för att förstå budskapet. Exempel på allegori: Djurfarmen - George Orwell. Romanen handlar om en bondgård där djuren gör uppror mot människorna som sköter gården. Djurfarmen är en allegori över Sovjetunionen under Stalins styre.
  • Besjälning När naturen, djur och saker ges mänskliga drag. Exempel på besjälning: TV:n stirrade på mig, träden viskade, vinden drog i honom, havet lekte med båten.
  • Metafor När det görs en bildlig jämförelse mellan två begrepp. Ordet metafor kommer från grekiskan och betyder "överföring". I metaforen har man ett sakled och ett bildled. Till exempel i meningen: Skolbiblioteket är en öken. Skolbiblioteket är sakledet och öken är bildledet. Metafor påminner om liknelse, men i metaforen saknas jämförelseordet mellan de två begreppen. Exempel på metafor: Jag är en kratta på att stava. Livet är en resa. Du är en solstråle.
  • Symbol När det görs en bildlig jämförelse mellan två begrepp. Ordet metafor kommer från grekiskan och betyder "överföring". I metaforen har man ett sakled och ett bildled. Till exempel i meningen: Skolbiblioteket är en öken. Skolbiblioteket är sakledet och öken är bildledet. Metafor påminner om liknelse, men i metaforen saknas jämförelseordet mellan de två begreppen. Exempel på metafor: Jag är en kratta på att stava. Livet är en resa. Du är en solstråle.
  • Allitteration Bokstavsrim eller ljudkombinationer i flera, på varandra följande ord i en mening. Talaren använder ord som börjar på samma bokstav eller ljudkombinationer. Sju sjösjuka sjömän. Villa, vovve, Volvo. Lönsamhet leder landet framåt.
  • Anafor Talaren inleder flera satser med att upprepa samma mening, ord eller uttryck. Exempel: I have a dream (Martin Luther King ), Yes we can! (Barack Obama), Du sökte en blomma och fann en frukt. Du sökte en källa och fann ett hav. Du sökte en kvinn
  • Epifor Talaren slutar flera satser med att upprepa samma mening, ord eller uttryck. Epifor är motsatsen till anafor. Exempel: In 1931, ten years ago, Japan invaded Manchukuo - without warning. In 1938, Hitler occupied Austria - without warning. In 1939, Hitler invaded Poland – without warning. And now, Japan has attacked Malaya, Thailand and the United States – without warning (Franklin D. Roosevelt).
  • Allusion När talaren anspelar (alluderar) på något som publiken känner till från en film, en roman, en händelse, ett uttryck eller en person. Exempel: Once upon a time the young man was, perhaps not a frog, in the beginning of the fairytale, as in the story first told by the Grimm brothers. But he was certainly not at prince. The first kiss did not change that. (Från prins Daniels tal till kronprinsessan Victoria under bröllopsmiddagen: han anspelar på den berömda sagan där en prinsessa kysser en groda och grodan förvandlas till en prins.)
  • Antites Ordpar i en motsatskombination. Antitesen bygger alltså på kontraster. Exempel: Jag har rest över land och hav. De är olika som natt och dag (en liknelse i form av en antites).
  • Dikotomi En uppdelning av en helhet i två helt separata delar: Antingen är du med mig, eller så du mot mig. Falsk dikotomi - återfinns ofta i generaliseringar, t.ex. uppdelningen i manligt och kvinnligt (när det egentligen finns flera variationer istället för bara ytterligheterna).
  • Hoping Flera synonymer, eller associerande ord placeras (hopas) i nära följd. Exempel: Jag var arg, ilsken, förbannad, upprörd, hatisk och uppgiven.
  • Hyperbol När en talare gör en medveten överdrift. Motsatsen till litotes. Exempel: Han är hög som ett hus (också en liknelse). Jag har sagt åt dig tusen gånger att lägga undan mobilen!
  • Litotes När talaren gör en medveten underdrift. Motsatsen till hyperbol. Exempel: Jag har väl haft sämre dagar. (Sagt av någon som precis vunnit ett EM-guld).
  • Stegring Formulering med ökad nivå, ofta i tretalskombination, t.ex: Jag kom, jag såg, jag segrade. (Julius Caesar)
  • Tretal Talaren använder tre ord, fraser eller satser i ett led (de hör alltså samman). Exempel på tretal: Tro, hopp och kärlek. Jag kom, jag såg, jag segrade. (Julius Caesar).
  • Oxymoron Talaren använder en omöjlig kombination av två ord som är varandras motsatser. Oxymoron kan sägas vara en antites nedkortad till ett uttryck eller ett ord. Exempel: bitterljuv, fulsnygg, äckligt gott, jätteliten, talande tystnad.
  • Paradox När talaren använder sig av ett orimligt påstående som ändå innehåller en viss sanning. En paradox innehåller två led och ett led upphäver sanningen i det andra ledet. Exempel på paradox: Hon, som är en ängel, har slagit ihjäl sin man. Min kompis som är modig som ett lejon vågar inte ringa upp tjejen han är kär i. Mitt oändliga tålamod har tagit slut.
  • Pleonasm När talaren upprepar samma sak med ett nytt ord, så kallade upprepande synonymer. (Använd med försiktighet, den här stilfiguren kan vara irriterande). Exempel på pleonasm: frisk och kry, sparsam och ekonomisk, rätt och riktigt, klart och tydligt.
  • Politisk korrekthet En typ av eufemism. Att säga t.ex. mellan två jobb eller arbetssökande istället för arbetslös för att de ska få en mer positiv värdeladdning.
  • Noaord Polynesiskt ord för motsatsen till tabu. Ord som ersätter ett annat ord som inte får uttala p.g.a. det enligt folktro/skrock skulle betyda otur eller frammana onda krafter. T.ex: Den onde, Hin håle istället för Djävulen.
  • Metonymi När talaren byter namn på två begrepp. När man använder ett annat begrepp för det som egentligen avses krävs det att det finns en närhet mellan de två begreppen så publiken förstår. Exempel på metonymi: Han tog sig ett glas. (Egentlig betydelse: Han tog sig ett glas alkohol.) Jag läser klassiker. (Egentlig betydelse: Jag läser böcker som anses vara klassiker.) Vad har du på hjärtat? (Egentlig betydelse: Vad har du för funderingar? Vad vill du?)
  • Synekdoke Någon del får stå för något mindre eller större, som att säga Afrika eller Amerika och egentligen mena ett specifikt afrikansk land, eller enbart USA, eller t.ex. Inom de fyra väggarna var vi trygga = i huset var vi trygga).
  • Kiasm Uttryck med korsställning, t.ex. som palindromer (Ola Salo) eller att säga något där ordslutet på en sats, följs upp med samma ord i nästkommande sats: en för alla, alla för en och ibland med några utbytta ord: ”Fråga inte vad ditt land kan göra för dig – fråga vad du kan göra för ditt land.”
  • Zeugma När man använder två olika bestämmelser (som egentligen inte passar ihop) till ett enda verb, t.ex: Jag körde till Linköping, och på en hare.
  • Katakres En sammanblandning av sätt att uttrycka sig (så det blir fel) med metaforer, idiom eller ordspråk, t.ex: Bättre en fågel i handen än en ko på isen, Solen sken som ett brinnande hjärta.

All None

Freigegebene Übung

https://spellic.com/ger/abfrage/retorik.11386901.html

Share