Samhälles prov

The exercise was created 06.11.2022 by nova22. Anzahl Fragen: 41.




Fragen wählen (41)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Demokrati Folkstyre/Folkmakt. Folket väljer vem som ska representera dess land. Lika värde.
  • (ordet-makten-människosynen) Alla ska vara lika mycket värda och man ska respektera alla människor.
  • Enpartiregering Enpartiregering är en regering bestående av ett enda politiskt parti, vilket i länder med majoritetsvalsystem är det normala.
  • Grundlagarna och kort om innehållet (Rf, Tf, YGL, SO) Regeringsformen - den viktigaste, hur Sverige styrs. Tryckfrihetsförordningen- tryckta pressen, censurförbud, det fria ordet. Yttrandefrihetsgrundlagen, radio, tv, internet, det fria ordet, justitiekansler. Successionsordningen- Vem som är Sveriges statschef, om tronföljden, monarki.
  • JK Justitiekanslern är en myndighet som har till syfte att kontrollera att andra myndigheter efterlever Sveriges lagar och andra författningar. Justitiekanslern har sedan 1998 en mer övergripande tillsyn som främst är inriktad på att upptäcka systematiska fel i den offentliga verksamheten.
  • Koalitionsregering En koalitionsregering är en regering som består av två eller flera partier. Koalitionsregeringar är mycket vanliga i länder med proportionellt valsystem, då ett enskilt parti sällan får egen majoritet med sådant valsystem, och koalitioner i regel krävs för att bilda majoritet i parlamentet.
  • Minoritetsregering En minoritetsregering är en regering i ett parlamentariskt system som saknar majoritet i parlamentet. Regeringen tvingas då söka stöd bland partier i parlamentet som själva inte sitter med i regeringen.
  • Majoritetsregering Majoritetsregering är en regering i ett parlamentariskt system där de ingående partierna har majoritet i parlamentet. Det är en typ av regering som kan föra egen politik utan att förhandla med politiska partier utanför den, då den kan förlita sig på att parlamentet kommer att anta dess propositioner.
  • Monarki Ett statsskick där en monark styr landet och som har fått ärva makten, den har alltså inte blivit folkvald, dvs en kung eller drottning.
  • Parlament Ett parlament, eller ett lands folkrepresentation, är den högsta beslutande församlingen i ett land. Parlamentet bör representera folket och har som uppgift att stifta lagar och kontrollera regeringens arbete.
  • Parlamentarism Parlamentarism är ett statsskick där en regering är beroende av ett stöd ifrån ett parlament. Det är ett statsskick med en folkvald församling i form av ett parlament (riksdag) som utses genom allmänna och regelbundna val.
  • Proposition En proposition är ett förslag från regeringen till riksdagen om till exempel en ny lag.
  • Motion En motion (av latinets moveo eller movere, att röra, att sätta i rörelse) är ett förslag till beslut i en beslutande församling såsom ett parlament, en bolagsstämma eller en föreningsstämma. Motionen innehåller alltid ett förslag att ta ställning till, den kan även innehålla en motivering eller underlag till förslaget.
  • Utskott Innan riksdagen fattar ett beslut, tar utskotten ställning efter att ha utrett frågan. Ofta börjar utskottsarbetet med att regeringen har skrivit en proposition som utskottets ledamöter tar upp i sina respektive partigrupper, och skriver följdmotioner.
  • Betänkande Innan regeringen lägger fram ett lagförslag tillsätts ofta en särskild utredare eller en kommitté, som får i uppdrag att utreda en viss fråga. Resultatet samlas i en rapport som kallas betänkande och som publiceras i serien Statens offentliga utredningar, SOU.
  • Votering Omröstning för att avgöra ett ärende i styrelse eller beslutande församling.
  • Talman En talman är den eller de personer som leder arbetet i en beslutande församling, till exempel ett parlament, alternativt någon av dess kamrar om det rör sig om ett tvåkammarparlament. I svenska kommun- och landstingsfullmäktige församlingar kallas motsvarande befattning för ”fullmäktiges ordförande”.
  • Talmannens uppgifter Leder riksdagens arbete. Leder övrig personal i riksdagen. Föreslår statsminister. Opolitisk företrädare. Aktiv vid statsbesök
  • Ordförande Ordföranden är den som leder styrelsens arbete. Ordförande bör vara en driftig person som sätter igång och slutför arbetet, med god organisationsförmåga, ordningssinne och förmåga att se helheten framför detaljer. Olika delar i arbetet: Leda och fördela arbetet inom styrelsen.
  • Statsminister Statsministern blir vald av det svenska folket. Den leder regeringens politik. Statsministern samordnar regerings gruppernas synpunkter på regeringens linje. Statsministern ansvarar också för samordnandet av riksdagens och regeringens arbete. Den nya grundlagen som trädde i kraft år 2000 stärkte statsministerns ställning.
  • Statschef En statschef företar statsbesök till andra länder på inbjudan av värdlandets statschef samt bjuder in och agerar värd för inkommande statsbesök i sitt land. Statschefen brukar i regel också tillsätta och entlediga regeringschefen, andra ministrar, domare, samt högre civila och militära ämbetsmän.
  • Statsråd Statsråd är en titel för enskilda ledamöter av Sveriges regering. Statsråd är ett högt statsorgan som kan existera både inom republiker och monarkier. Detta organ kan antingen fungera som landets officiella regering, eller i en rådgivande roll där det officiellt är landets statschef som fattar besluten.
  • Minister En minister är en hög tjänsteman inom en statsförvaltning, som vanligtvis är politiskt tillsatt. Oftast är ministern en ordinarie regeringsledamot, men i de länder där den inre regerings kretsen utgörs av ett kabinett är det endast kabinetts medlemmar som ansvarar för regeringens beslut inför parlamentet.
  • Statsbudget Sveriges statsbudget är den årliga statsbudget som Sveriges riksdag antar och som innehåller statens inkomster och utgifter under det kommande kalenderåret. Statsbudgeten ligger på cirka 1200 miljarder kronor. Pengarna går till t.ex försvaret, bidrag till kommuner, arbetsmarknad.
  • Majoritet Majoritet eller flertal, de som utgör flest av de röstande. Motsatsen är minoritet, eller mindretal.
  • Diktatur I en diktatur styrs staten av en eller flera personer (ofta militärer) som inte är folkvalda.
  • Direkt demokrati Det innebär att invånarna i regelbundna val väljer politiker som representerar dem och styr landet. När invånarna får vara med och besluta om en särskild fråga, till exempel i en folkomröstning, kallas det direkt demokrati.
  • Representativ demokrati Representativ demokrati avser ett system där folket styr genom val av partier eller företrädare med beslutanderätt.
  • Inkomstskatt Inkomstskatt är en skatt som betalas av den som har en beskattningsbar inkomst.
  • Moms Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Pengarna går till staten och hamnar i statsbudgeten.
  • Offentlig sektor En offentlig sektor, allmän sektor eller gemensam sektor är den skattefinansierade verksamhet som drivs åt det allmänna, underställt stat, primärkommun och sekundärkommun eller andra politiska enheter.
  • Budgetpropositionen En budgetproposition är den verkställande maktens förslag till statsbudget för följande budgetår. Den innehåller bland annat finansplan, nationalbudget, anslag till olika ändamål och även förslag till inkomst- och utgiftsramar. Budgetpropositionens innehåll och utformning kan dock variera för olika länder, stater.
  • Politik Politik är numera en statsvetenskaplig term för de processer och den taktik en grupp använder för att fatta beslut, ofta vad gäller hur en stats offentliga makt ska fördelas och utövas.
  • Misstroendeförklaring Misstroendeförklaring, eller misstroendevotum, är i en parlamentarisk kontext ett verktyg som den folkvalda församlingen har för att avsätta en regering eller ett enskilt statsråd. Initiativet till en misstroendeförklaring tas i riksdagen.
  • Autokrati Envälde, politisk absolutism, monokrati eller autokrati (grekiska självvälde, själv, härska) är ett statsskick utan maktdelning där den offentliga makten utövas av en envåldshärskare eller självhärskare (autokrat) med absolut makt, till exempel diktatur, absolut monarki och tyranni. Makthavare tar bort demokratiska rättigheter som folket har. Där de demokratiska rättigheterna inte gäller fullt ut. Exempel på länder med autokrati inom EU är Ungern, Polen, Grekland.
  • Teokrati Teokrati betyder "Gudsvälde", och är ett statsskick där Gudomen anses inneha den högsta makten och där den eller de styrande har sin makt från denne eller är dennes ställföreträdare.
  • Ledarmöter Ledamot är bland annat en person som tilldelats eller valts till ett uppdrag att vara representant för en större grupp människor i en styrelse eller liknande beslutande organ. Ledamöter utses i politiska sammanhang genom allmänna val eller bland medlemmar/ägare i en organisation.
  • Kammare En kammare är den församling i ett parlament där votering utförs. Kammaren brukar samlas i en plenisal. Det finns enkammarsystem och tvåkammarsystem. De senare består av underhus och överhus.
  • Rättssäkerhet Ingen får straffas utan att ha haft rätten till förvar. Man har alltid rätt till en rättegång. Man ska ses som oskyldig innan motsatsen är bevisad.
  • Riksdagens uppgifter Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i Sverige. Till riksdagens uppgifter hör att besluta om lagar och om statens budget. Riksdagen kontrollerar också hur regeringen sköter sitt arbete. En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om lagar. Förslag till en ny lag, eller ändring i en lag som redan gäller, kommer oftast från regeringen i en proposition. Men ett lagförslag kan också komma bland annat i en motion från en eller flera riksdagsledamöter. Alla lagförslag förbereds i utskott innan riksdagen fattar beslut. För att förslaget ska gå igenom krävs att en majoritet av de som röstar säger ja till förslaget. Riksdagen meddelar sitt beslut till regeringen, som ger ut den nya lagen och ser till att det blir som riksdagen beslutade. Riksdagen beslutar om statens utgifter och inkomster i statens budget. Det gör riksdagen efter att regeringen i budgetpropositionen lämnat förslag på hur staten ska använda sina pengar. När riksdagen har beslutat om statsbudgeten är det regeringen som ansvarar för att genomföra riksdagens beslut. Riksdagen kontrollerar på flera sätt hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete. Är med och formar utrikespolitiken. Arbetar med EU-frågor
  • Regeringens uppgifter Regeringen styr Sverige. Den genomför riksdagens beslut, lämnar förslag på nya lagar och på ändringar i de lagar som redan finns. Ministrarna i regeringen besöker regelbundet riksdagen. Regeringen styr Sverige genom att genomföra riksdagens beslut, lämna förslag på nya lagar och på ändringar i de lagar som redan finns. Regeringen måste accepteras av riksdagen. Om en regering förlorar riksdagens stöd kan den tvingas att avgå.

All None

(
Freigegebene Übung

https://spellic.com/ger/abfrage/samhalles-prov.11238644.html

)