So prov Sekulära Livsåskådningar

The exercise was created 27.10.2022 by Levi07. Anzahl Fragen: 5.




Fragen wählen (5)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Ateism Säger att det inte finns någon gud, olika inställningar till religion, vissa säger att religion ger falsk trygghet, andra säger att religion är bra = ger människor en gemenskap + trygghet, kommer ifrån grekiskan atheos = utan gud, motsatsen är att man har en gudstro.
  • Ekosofi Inom ekosofismen funderar man över miljöproblem och människans förhållande till naturen. Ekosofisemen hävdar att människan behöver miljön för att kunna leva. Man har inte med högre makter i sina svar på livsfrågorna, men du kan vara ekosofist och tro på gud. Ekosofi kommer från de grekiska orden - oikos = hushållning + sofia = vishet. Ekosofismen säger att varje levande varelse har ett egenvärde, alla är beroende av varandra. Grundaren till ekosofin /ekologismen är den norske filosofen Arne Naess. Tankarna om ekosofi /ekologism uppstod under 1970-talet.
  • Sekulär humanism En viktig person inom Sekulär humanism är Erasmus av Rotterdam. Erasmus försökte förena den kristna tron med antikens bildning. Humanismen uppstod på 1300-talet, Sekulär humanism är en livsåskådning som sätter människan i centrum och tar avstånd från tron på en gud och högre makter. Dem ifrågasätter religioner och andra livsåskådningar. De finns två sorters sekulär humanism, ateist och agnostiker. Fyra viktiga områden inom sekulär humanism En sekulär stat, religionen ska inte påverka politiken, lagar eller utbildning i ett land. Människors lika värde, alla människor har lika värde. Människan avgör själv vad som är rätt och fel, alla religioner ger svar på hur en människa ska bete sig för att leva och ha ett bra liv och vara en god människa. Sekulära ceremonier, vill ha alternativ till de religiösa ceremonierna.
  • Naturalism Naturalismen startade i slutet på 1800-talet av Émile Zola. Naturalism är en icke-religiös livsåskådning. Man anser att verkligheten är det som människan kan uppleva med sina fem sinnen. Människan är en produkt av naturen och är skapad genom evolution. Man tror inte på att människan har en själ och tror därför inte heller på ett liv efter döden. Det skulle dock ändra uppfattning om vetenskapen kommer fram till att djur har en själ.
  • Feminism Feminismen är inte en religiöst livsåskådning. En grundläggande tanke som förenar alla feminister är att det är orättvis maktfördelning mellan kvinnor och män. Feministen uppstod mellan ca slutet av 1700 till början av 1900 talet. Feministen strävar efter att alla människor oavsett kön ska få samma sociala, politiska, ekonomiska, juridiska och kulturella rättigheter och möjligheter. En central person inom likhetsfeminismen är Simone de Beauvoir. Likhetsfeminister anser att skillnader mellan kvinnor och män inte är medfödda. Särartsfeminismen: de anser att begrepp som rättvisa, frihet och rättighet har skapats och definierat av män.

All None

Freigegebene Übung

https://spellic.com/ger/abfrage/so-prov-sekulara-livsaskadningar.11235627.html

Share