Sociologi, instuderings frågor

The exercise was created 13.10.2022 by Ellu2021. Anzahl Fragen: 27.




Fragen wählen (27)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Vilka olika delar består samhället av? Samhällets olika beståndsdelar är staten (den offentliga sektorn) som styr över skolor, sjukhus, region, kommuner etc. Den privata sektorn är marknaden vilket är privatpersoner och företag som säljer och köper artiklar. Den sista sektorn är civilsamhället vilket innebär alla privatpersoner.
  • Vad menas med begreppet "socialisation"? Socialisation innebär att en individ utvecklar bettende och färdigheter ihop med andra människor.
  • Vad innebär "primär socialisation"? Primär socialisation innebär att de första personerna ett barn interagerar med ofta är familjen, alltså den första socialisationen individen får är ofta familjemedlemmar.
  • Vad menas med termen "det lilla samhället"? Att barnet lär sig att skilja på sig självt, sina föräldrar och andra människor
  • Vilken skillnad finns mellan beteende och reflexer när man talar om barns utveckling? En reflex är att t.ex andas, gripa om något, hålla andan eller suga på något som barnet får i munnen, saker som kroppen gör utan att vi tänker på det (automatiskt, människans instinkt) medan beteende är saker vi lär oss som t.ex att prata på ett speciellt sätt.
  • Vad menas med begreppen "kärnfamilj" & "stjärnfamilj"? Ge ett exempel på varje begrepp! Kärnfamilj=Barn som lever med båda sina biologiska föräldrar. Stjärnfamilj=barn som kanske bor med en förälder, styvförälder, plastsyskon, samkönade föräldrar, adoptivföräldrar.
  • Vad är en norm? Ge ett exempel. En norm är något som samhället “undermedvetet/” har kommit överens om är normalt. Ett exempel kan vara att man inte går före någon annan i kön, en köns norm kan vara att det ofta är män som jobbar på t.ex byggarbetsplatser medan kvinnor jobbar på dagis.
  • Vad innebär "bekräftelse"? Att få bekräftelse är ett tecken eller respons på att något är eller att man gör något på rätt sätt.
  • Vad fyller leken för funktion i samband med uppväxten? (Varför är den viktig?) Lekar gör att barn utvecklar sina vyer och syner på världen. Att leka t.ex polis, skola, mamma pappa barn eller doktor gör att de sätter sig in den rollen som dem spelar i just den stunden. Det gör att de lär sig att se världen från andras perspektiv. De lär sig även att samspela med andra barn och de kan då lära sig om hur andra barn har det hemma hos sig. Barn kan nämligen bara se ur deras egna perspektiv till en början, t.ex om dem blundar tror individen att den är osynlig för alla andra vilket såklart inte stämmer. Att leka lär barnen dem hur dem ska förhålla sig till olika situationer och människor,vad som är okej att göra och vad som inte är okej.
  • Vad menas med begreppet "internalisering"? Internalisering innebär att individen får införlivning av andras tankar, värderingar och reaktionssätt. Individen kan alltså se från samhällets perspektiv på sig själva.
  • Vad menas med termen "det större samhället"? Det större samhället är det samhället som barnen upptäcker när dem börjar interagera med människor utanför familjen. Dem flesta barn upptäcker det stora samhället när de börjar förskolan medan andra kanske upptäcker det om dem går med i olika sporter/organisationer eller religiösa grupper.
  • Vad menas med begreppet "sekundär socialisation"? "? Den sekundära socialisationen är den som kommer efter familjen, somt t.ex när vi börjar förskola och skola. Då börjar vi socialisera oss med människor som inte är vår familj. Skillnaden mellan primär och sekundär socialisation är att individen har med sig kunskaper och erfarenheter från den primära in i den sekundära.
  • Vad menas med "social kompetens"? Social kompetens betyder att man kan samspela med t.ex personer på en arbetsplats eller skola. Att man till viss del kan anpassa sig och sina beteende till platsen där du befinner dig.
  • Vad innebär "tertiär socialisation"? Det är olika medier som formar och skapar bilder av oss själva och samhället, t.ex tidningar, sociala medier, tv och radio.
  • Vad menas med begreppet "identitet"? Identitet är det vi själva är,alltså hur vi beter oss,våra egenskaper och erfarenheter.
  • Vad innebär att man tar på sig en roll? Ge exempel! Vi beter oss ofta olika när vi umgås med familj än när vi umgås med vänner. I vängruppen kan man t.ex ta på sig den högljudda rollen medan i familjen man kanske har en mer tystlåten roll. Om man går på arbetsintervju tar du också på dig en roll eller t.ex när du jobbar beter du dig säkert också på ett speciellt sätt.
  • När kan det uppstå en "rollkonflikt"? En rollkonflikt kan uppstå när en grupp förväntar sig att du har en roll eller beter dig på ett visst sätt även om du inte känner dig bekväm med den rollen. Ett exempel på rollkonflikt är att ens arbetsgivare/chef vill att man ska bete sig på ett visst sätt även om det inte är så man i vanliga fall hade utfört arbetet.
  • Vad menas med begreppet "integritet"? Integritet innebär att alla människor själva ska få välja sin roll, åsikter och egenskaper utan att människor runt omkring ska påverka än. Man har rätt till ett eget område som ingen ska påverka.
  • Vad menas med begreppet "status"? Med status menar man rangordningen i samhället. Är du högt uppsatt t.ex väldigt rik har du hög status men om du är fattig och ingen vet vem du är har du låg status.
  • Vem var Auguste Comte och varför anses han vara så viktig för sociologin? Auguste Comte var en fransman och han kallas för sociologins fader då det var han som var den förste som använde ordet sociologi. Auguste växte upp under den franska revolutionen och han ansåg att sociologin skulle vara en slags vetenskap som skulle ta över religioner.
  • Ferdinand Tönnies pratar om två viktiga begrepp “Gemeinschaft und Gesellschaft”, vad menade han med det? Han menade att samhället vilade på familjer och vänners gemenskap. Om vänner och familj var dysfunktionella skulle det förstöra för individens existens. Om vänner och familj inte hade haft gemenskap skulle det yttre samhället också lida av det. Samhället vilar på gemenskapen
  • Förklara kort varför Karl Marx är så viktig för sociologins forskningsområde Han var viktigt eftersom att han undersökte hur sämre eller bättre vi mådde beroende på vår materiella status och levnadssätt. Människor som hade högre status mådde bättre och personer med sämre status mådde sämre. Han lade också stort fokus på hur människor utnyttjas som arbetskraft men också hur vi utnyttjar varandra för personlig vinning. Han ville undersöka hur detta utnyttjande påverkade oss på ett personligt plan.
  • Vad tyckte Max Weber om normer och byråkrati? Weber tyckte inte om normer och byråkrati. Han tyckte att dem var viktiga men samtidigt kan det leda till misär och orättvisa. Weber var också intresserad i människors subjektiva handlingar i förhållande till samhällets struktur. Alltså våra känslor & viljor i kontrast till auktoritet & regler.
  • Vad studerade Georg Simmel? George simmel var en sociolog/forskare mellan 1800-1900 talet. Hans studier om sociala interaktioner är hans största bidraget till sociologin men mer specifikt om teorier som rör sociabilitet. Alltså människors behov av sociala samspel och hur dem fungerar i grupper.
  • På vilket sätt bidrog Alva Myrdal till forskningen om sekundär socialisation? Alva gav förslagen på vad som skulle kunna göra att familjerna kunde skaffa fler barn, exempel på detta var att samhället skulle stöta familjerna med barnbidrag, fri skola och skollunch, fri sjukvård och om det fanns bättre barnomsorg. Många av dessa förslag blev sedan verklighet.
  • Pierre Bourdieu pratar om att vi människor har olika slags "kapital". Vad menar han med det? Ge en kort sammanfattande förklaring. Kapital innebär olika medel som människor använder för att ta sig fram i samhället. Exempel på kapital är ekonomiskt(pengar),kulturell (välutbildad), Socialt (ha kontakter, jobb etc)
  • Hur ser man på begreppen “teori” och “skola” när man studerar sociologi? ? En sociologisk teori är en förenkling av verkligheten. Teorier används genom att förklara hur verkligheten hänger samman i ett försök att förstå omgivningen. Skola innebär en samling av teorier eller ideer som är lika varandra.

All None

Freigegebene Übung

https://spellic.com/ger/abfrage/sociologi-instuderings-fragor.11199575.html

Share