Kap 5 välfärd och skatter Sh1a2

The exercise was created 2021-11-18 by camilazmarzlak. Question count: 17.




Select questions (17)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Förklara vad som menas med välfärdssystem Det är ett välplanerat allmänt trygghetssystem som fungerar som ett skyddsnät för individerna i samhället, t.ex. om man blir sjukskriven och inte kan jobba eller om man är pensionerad och inte kan klara av sin vardag själv. Välfärdssystemet organiseras och finansieras t.ex. med offentlig sektor och skatter.
  • I läroboken finns en modell. Förklara vad modellen visar och vad man ska förstå av den. Det är en livstidsmodell på en individs betalningar till och från den offentliga sektorn. I början av livet, innan man börjar arbeta, blir man en kostnad för den offentliga sektorn. När man sedan blir vuxen och bl.a. börjar arbeta och betalar inkomstskatt så betalar man mer än vad man kostar. När man sedan blir pensionär så återgår man till att bli en kostnad. Det är viktigt att det finns en balans mellan hur mycket pengar som individen ger och får i sin livstid och med denna modell kan man se och ta reda på detta.
  • Det svenska välfärdssystemet är i stor utsträckning relaterat till individen. Ge exempel som visar på detta. Som gymnasiestudent får man en viss mängd i bidrag från CSN vilket innebär att du inte är helt ekonomiskt beroende av dina föräldrar. Som pensionär kan man ha svårt att klara av vardagssysslor, t.ex. städning. Genom kommunen kan man då få rätt till städhjälp även fast man har familj som kan hjälpa en med det. Som individ blir man därför självständig gentemot sin familj.
  • Förklara grunden i de olika välfärdsmodellerna: Grundtrygghetsmodellen Denna modell bygger på att alla är garanterade en viss bestämd ekonomisk ersättning, t.ex. vid sjukdom. Alla får samma mängd ersättning oavsett hur mycket man får i inkomst eller hur mycket skatt man har betalat.
  • Förklara grunden i de olika välfärdsmodellerna: Behovsprövningsmodellen Enbart vissa får ersättning, dem som verkligen behöver hjälp. Tillämpas när man behöver hjälp från socialtjänsten t.ex. om man inte blir berättigad till hjälp från socialförsäkringssystemen.
  • Förklara grunden i de olika välfärdsmodellerna: Inkomstbortfallsprincipen Inkomstbortfallsprincipen är som en försäkring. Den som har större inkomster betalar mer i avgift och får då större ersättning vid t.ex. arbetslöshet.
  • Vilken av de tre modellerna är sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring exempel på? Förklara! De är exempel på inkomstbortfallsprincipen. Denna modell fungerar som en försäkring då du som har en inkomst betalar en avgift i "försäkring" som sedan ger ersättning. Hur mycket du får i ersättning beror på din inkomst eftersom du betalar mer i avgift ju mer du tjänar. Sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring bygger på den här principen.
  • Vad menas med karensdag i sjukförsäkringen? Den första dagen som man anmäler sig sjuk på kallas karensdag och man får inte någon ersättning för den dagen.
  • Förklara vad a-kassa är. A-kassa är kort för arbetslöshetskassa och är en viss ekonomisk ersättning om man skulle bli arbetslös, du får ca 80% av din inkomst i ersättning. Det krävs att man har haft ett arbete för att få ersättning och som medlem i A-kassan så måste man betala en avgift. Men största delen av pengarna kommer från arbetsgivaravgifterna som arbetsgivarna måste betala till staten.
  • En av kommunernas obligatoriska ansvarsområden är socialtjänsten. De hanterar bland annat försörjningsstöd. Förklara vad det är. Försörjningsstöd är en ekonomisk hjälp till människor som inte kan försörja sig på annat sätt. T.ex. nyanlända flyktingar kan ha behov av försörjningsstöd. Dessutom ingår det stöd, vård och rådgivning till utsatta personer som t.ex. drogmissbrukare, folk med psykosociala problem, kvinnor som utsatts för våld och familjer i kris.
  • Vad menas med direkt respektive indirekt skatt? Ge exempel. Direkt skatt är en summa pengar som som arbetsgivare eller banken drar av från ens inkomst eller konto som sedan går till kommunen, landstinget och staten. Exempel på detta är inkomstskatt där skatt dras av från din lön. Indirekt skatt är skatt som betalas vid köp av varor eller tjänster. Exempel på detta är moms/mervärdesskatt där en del av priset på en vara/tjänst som du betalar för är skatt.
  • Kommunalskatten är proportionell. Vad menas med det? Det innebär att alla i kommunen betalar samma andel av sin lön i kommunalskatt. Andelen är olika i olika kommuner men ligger mellan 29-34%. 1/3 går till landsting och 2/3 går till kommunen.
  • Över en viss brytpunkt betalar man också statlig skatt på sina inkomster. Förklara! Efter man man betalat den obligatoriska kommunalskatten så kan ens kvarstående inkomst ligga över en viss brytpunkt. Idag ligger denna gräns på ca 42 000kr i månadsinkomst. Om din inkomst går över brytpunkten så blir du även skyldig att betala statlig inkomstskatt. Du får då betala 20% av den inkomst som går över brytpunkten i statlig inkomstskatt.
  • Vad är moms? Hur mycket och på vad betalar man moms? Vart går dessa pengar? Moms är förkortning för mervärdesskatt och är en indirekt skatt. Det är skatt som du betalar för när du köper en vara eller tjänst. Det är 25% moms vid de flesta varor och tjänster. På livsmedelsvaror är det 12% skatt och på tidningar, böcker och liknande är det 6% skatt. Pengarna går till staten.
  • Vissa konsumtionsvaror har extra hög skatt, så kallad punktskatt. Ge exempel på varor som har punktskatt och varför. Elenergi, bensin, alkohol och tobak är exempel på varor som har punktskatt. Punktskatt används främst för att försöka begränsa konsumtionen av varor som är skadliga för hälsan och samhället. T.ex. är ju tobak skadlig för hälsan. Men punktskatt ger förstås även pengar till statskassan.
  • Tänk dig att du har ett litet företag som ett cafe. Du måste anställa en person på heltid. Vilka kostnader får du för den anställda personen? Vad kallas denna avgift för? Du måste betala ut lön. Som arbetsgivare måste man även betala arbetsgivaravgift till staten. Arbetsgivaravgiften motsvarar en andel av anställdas lön. Som egenföretagare får man själv betala in sin egen arbetsgivaravgift och då kallas det för egenavgift.
  • Använd de två cirkeldiagrammen i läroboken som visar offentliga sektorns inkomster och utgifter. Vilka är offentliga sektorns fem största utgifter? Varifrån kommer pengarna som finansierar dessa utgifter? Socialt skydd, Hälso- och sjukvård, utbildning, allmän offentlig förvaltning och näringslivsfrågor. Pengarna kommer från inkomstskatter, moms- och punktskatt, socialförsäkringsavgifter och kapitalinkomster.

All None

Shared exercise

https://spellic.com/eng/exercise/kap-5-valfard-och-skatter-sh1a2.10714426.html

Share