Kapitel 22 Immunsystemet

The exercise was created 2022-02-07 by strandyy. Question count: 6.




Select questions (6)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Förklara skillnaden mellan ospecifikt och specifikt försvar och lymfocyternas roll i immunsvaret Det ospecifika försvaret innehåller NK-celler. Det behandlar alla pathogener på samma sätt. Vi föds med det ospecifika immunsystemet och huden är ett ex. Det specifika försvaret består av två lymfocyter, T-celler och B-celler som svarar på specifika antigen. Det skyddar oss mot fler attacker av samma patogen igen. Vi utvecklar det specifika immunsystemet genom att utsätta kroppen med antigener. Lymfocyter delas in i tre huvudklasser: T-celler som kan delas in Cytoxiska t-celler som attackerar infekterade kroppsegna celler och främmande cellergenom en direktkontakt med cellen som ska dödas. T-hjälparceller som aktiverar T och B-cellerna till att ge ett immunförsvar. Regulatoriska t-celler som både kan nedreglera immunförsvaret och uppreglera. Sedan finns det B-celler som utvecklas till plasmacell som producerar antikroppar. Tillsist har vi NK-celler som dödar främmande celler, virusinfekterade celler och cancerceller genom att de utsöndrar perforin som lyserar cellen som ska dödas. NK-celler ingår i den "immunologiska övervakningen".
  • Definiera det specifika försvaret och identifiera formerna och egenskaperna för immunitet och skilja mellan cellmedierad immunitet (cellulär) och antikroppsmedierad (humoral) immunitet Det adaptiva försvaret kan delas in i två delar. Det cellulära som har T-lymfocyter som försvarar mot abnormala celler & intracellulära patogener. De reglerar det humorala försvaret. Den andra delen är den humorala delen som innehåller B-lymfocyter. Här är antikroppar den huvudsakliga molekylen och de finns i kroppsvätskorna. Finns passivt från födsel men kan också fås via vaccination. När en antigen presenteras för det adaptiva försvaret så kommunicerar T-cellerna med B-cellerna. B-cellerna börjar tillverka massa antikroppar och T-cellerna attackerar med fagocytos och kemiska substanser för att tillsammans förstöra antigenet. Adaptiva försvaret har specificitet, det aktiveras bara genom att känna igen en specifik struktur hos ett antigen. Det har mångsidighet eftersom vi har triljontals olika lymfocyter. Det har ett immunologiskt minne då cellerna kommer ihåg patogener de redan påträffat innan. Det finns också en tolerans då det uppfostrats till att tolerera själv-antigener genom att döda de celler genom apoptos.
  • Ange de olika typerna av T-celler och den roll som varje celltyp spelar i immunsvaret och beskriva mekanismerna för T-cellsaktivering och för differentiering T-cytoxiska celler ger det cellulära försvaret CD8 som svarar på antigen från MHC 1 proteiner. När en Tc får kontakt med en cell med MHC 1 så förstår Tc den antingen med 1) med perforin som förstör plasmamembranet 2) frigör cytokiner som får cellen att begå apoptos eller 3) frigör lymphotoxin som stoppar cellens metabolism. T-hjälparceller stimulerar både Tc och B-celler och svarar på antigen från MHC 2 proteiner. T-minnesceller finns både som Tc och Th typerna. De är overksamma vid första infektionen men ger ett snabbt och starkt svar vid upprepande infektion. Regulatoriska t-celler reglerar immunförsvaret så det inte blir för mycket aktivation efter ett stimuli. När ett antigen med MHC 1 protein får i sig ett virus (passivt) bryts det ned och tas hand om i cytoplasman. I ER binds det ihop med ett MHC 1 protein för att sedan transporteras från golgi apparaten med en vesikel till plasmamembranet. När en CD8 t-cell sedan binder till MH1 proteinet så aktiveras t-cellen. Då produceras T-minnesceller och aktiva T-celler som dödar cellen. En cell med MHC 2 protein tar upp en pathogen (aktivit) där en lysosome tar hand om och bryter ner pathogenen. ER producerar ett MHC 2 protein som binder till antigenfragmenten som sedan fäster sig på plasmamembranet. Sedan kommer en CD4-cell (Th) att binda till cellen och aktiveras. När Th aktiveras så bildas minnesceller och atkiva Th-celler som utsöndrar cytokiner. Detta drar till sig makrofager från det ospecifika immunförsvaret samt aktiverar B-celler som kommer skapa antikroppar
  • Beskriv mekanismerna för B-cellsaktivering och differentiering B-celler har antikroppar bundna till sitt membran som är specifika emot vissa antigen. De har flera MHC 2 molekyler på sin yta och behöver en antigen-presenterande molekyl. B-cellsaktiveringen går till såhär: Antigen finns i vätskan - träffar på en inaktiv B-cell med en antikropp emot just den antigenen och binder in det - bryter nder det och exponerar det på sin MHC 2 molekyl - Träffar på en Th som utsöndrar cytokiner - B-cellen aktiveras så plasmaceller utvecklas och massa antikroppar bildas som blir lösliga. Samtidigt har minnesceller bildats som kommer aktiveras när samma antigen dyker upp igen.
  • och beskriva struktur och funktion hos antikroppar och förklara det primära och sekundära svaret vid antigenexposition Antikroppar är Y-formade protein med 4 peptid-kedjor. Det finns två identiska tunga och 2 identiska lätta kedjor. Det finns 2 antigen-bindande säten samt en Fc-del som signalerar till övriga immunförsvaret att de bundit till någongting. Andra cellers Fc-receptorer kommer då binda dit som t.ex. makrofager som fagocyterar innehållet som antikroppen bundit till. Små antigener är svåra att binda in till men dessa kan binda ihop med en annan molekyl. När läkemedel är inblandade så är de sådana små molekyler som binds ihop med en annan molekyl vilket gör att antikroppar kan binda till. Detta gör att vissa personer är allergiska mot vissa läkemedel. Antikroppars uppgifter är: Neutralisering: blockerar patogenernas ingångsvägar. Immunkomplex: Bildar stora komplex av antikropp-antigen som fagocyteras. Komplementaktivering: Aktivering av den klassiska vägen. Fagocytrekrytering: Antikroppstäckta antigen attraherar fagocyter. Opsonering: Gör det lättare för fagocyter att starta fagocytosen. Inflamationsstimulerande: Stimulerar basofiler och mastceller. Slemhinneskydd: igA sekreras bl.a. i slemhinnorna och gör det svårare för patogener att ta sig in i kroppen. Det finns 5 olika antikroppar. IgG är den vanligaste, ca 80%. IgE skyddar emot allergier och parasiter framförallt. Bind in till basoceller. Histaminfrisättning, därför vi får anti-histamin vid allergi. IgD är en individuell molekyl på B-celler som binder antigen. IgM är den största och består av 5 antikroppar. Den produceras först och sedan växlar försvaret över till IgG. Därför kan vi också se hur länge infektionen varat. IgA består oftast av 2 antikroppar och sekreras i t.ex. svett, slem osv. Primärrespons innebär att IgM svarar först och sedan efter en vecka kommer igG. Vid sekundärrespons kommer antikroppar nästan med en gång. IgG är snabbare och produceras mycket mer.
  • Beskriv effekterna av åldrandet på lymfsystemet och immunsvaret Begränsad celldelning. NK celler ökar samt antikroppskoncentrationen men de blir sämre på att binda till antigen. Antal B-celler minskar och blir mindre giftiga

All None

Shared exercise

https://spellic.com/eng/exercise/kapitel-22-immunsystemet.10776202.html

Share