Lekteorier - Kommunikationsteoretiska

The exercise was created 2021-05-15 by saraerixon. Question count: 9.




Select questions (9)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Metapragmatik Är ett sätt för barnen att mitt i leken reglera eller kommentera på sitt eget eller andras sätt att använda språket för att passa in i den specifika leken.
  • Lekram Så länge de leker och signalerar att de leker befinner de sig i en fantasivärld och den har en tydlig gräns mot den verkliga världen. Gränsen mellan verklighet och fantasi kallas ram. De som är innanför ramen följer vissa principer och de som är utanför ramen följer andra principer.
  • Den sköra leken Allt väsentligt för leken ska kommuniceras till de andra lekdeltagarna. Leken är byggd på fantasi. Verkligheten är fantasins moder. När den inspirerande verkligheten inte finns närvarande ska den hållas i minnet. Den behöver skyddas från störande moment i miljön och inkräktare. Därför kan det hända att lekdeltagarna drar sig undan så att de får vara ifred.
  • Turtagande Annan term för turreglering, reglera på olika sätt vem som ska ha turen, inte om att ta turen. Turtagningsmönster utvecklar barnen successivt i leken. Turtagningsmönster återfinns i den ritualiserade leken.
  • Ritualiserad lek Leken följer en fast mall som barn gärna upprepar ett antal gånger. När barnen upprepar samma sak som förgående talare är det ett enkelt exempel på turtagning.
  • Låtsaslek Innebär att i hög utsträckning kommunicera. Det som leker kommunicerar: att det är lek, att det är på en viss plats, att de spelar upp ett visst scenario eller drama, att de har en viss roll ska verka trovärdig, att de använder vissa objekt och att de markerar när de är i leken eller utanför leken.
  • Metakommunikation Kommunikation om kommunikation. Ibland kommunicerar vi inte bara rätt och slätt, utan vi kommunicerar om vår egen eller andras kommunikation. Ex. en tvåspråkig person mitt i konversationen byter språk och kommenterar det: ”oj, nu började jag visst prata spanska”.
  • Språklek Leker med språket. Språket kan ibland användas på ett särskilt sätt i leken och ibland utgöt språket själva leken. Ex. sätta ihop ljud till nonsensord.
  • Kommunikation Någon form av verbalt samtal mellan två individer.

All None

(
Shared exercise

https://spellic.com/eng/exercise/lekteorier-kommunikationsteoretiska.10429636.html

)