Omskrivningar

The exercise was created 2022-01-10 by ufk5063. Question count: 8.




Select questions (8)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Eufemism Förskönande beskrivning.
  • Politisk korrekthet En typ av eufemism. Att säga t.ex. mellan två jobb eller arbetssökande istället för arbetslös för att de ska få en mer positiv värdeladdning.
  • Noaord Polynesiskt ord för motsatsen till tabu. Ord som ersätter ett annat ord som inte får uttala p.g.a. det enligt folktro/skrock skulle betyda otur eller frammana onda krafter. T.ex: Den onde, Hin håle istället för Djävulen.
  • Metonymi När talaren byter namn på två begrepp. När man använder ett annat begrepp för det som egentligen avses krävs det att det finns en närhet mellan de två begreppen så publiken förstår. Exempel på metonymi: Han tog sig ett glas. (Egentlig betydelse: Han tog sig ett glas alkohol.) Jag läser klassiker. (Egentlig betydelse: Jag läser böcker som anses vara klassiker.) Vad har du på hjärtat? (Egentlig betydelse: Vad har du för funderingar? Vad vill du?)
  • Synekdoke Någon del får stå för något mindre eller större, som att säga Afrika eller Amerika och egentligen mena ett specifikt afrikansk land, eller enbart USA, eller t.ex. Inom de fyra väggarna var vi trygga = i huset var vi trygga).
  • Kiasm Uttryck med korsställning, t.ex. som palindromer (Ola Salo) eller att säga något där ordslutet på en sats, följs upp med samma ord i nästkommande sats: en för alla, alla för en och ibland med några utbytta ord: ”Fråga inte vad ditt land kan göra för dig – fråga vad du kan göra för ditt land.”
  • Zeugma När man använder två olika bestämmelser (som egentligen inte passar ihop) till ett enda verb, t.ex: Jag körde till Linköping, och på en hare.
  • Katakres En sammanblandning av sätt att uttrycka sig (så det blir fel) med metaforer, idiom eller ordspråk, t.ex: Bättre en fågel i handen än en ko på isen, Solen sken som ett brinnande hjärta.

All None

Shared exercise

https://spellic.com/eng/exercise/omskrivningar.10776480.html

Share