Produktutveckling

The exercise was created 2017-11-14 by Sofiaivarsson98. Question count: 14.




Select questions (14)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Vad menas med divergerande respektive konvergerande problem i produktutvecklingssammanhang? hänger de ihop? vilken kommer först? divergerande är när man går igenom många olika lösningar och väger dom mot varandra. konvergerande är när man kan lösa ett problem utan att ett krävs någon kreativitet. det krävs att det går och lösa på ett konkret sätt, alltså rent praktiskt. de hänger ihop och man borde göra divergerande först på grund av att genom en divergerande problemlösning kommer man fram till vilken lösning som går att lösa rent praktiskt, alltså med konvergerande problemlösning.
  • Beskriv gärna med figur vad som skiljer en konstruktörs (design engineer) jämfört med en produktutvecklare sätt att arbeta med relation till andra funktioner och grupper inom och/eller utom företaget? som konstruktör arbetar man med helheten i processen att utveckla en ny produkt. en konstruktör har envägskommunikation mellan marknaden(tar emot info) och producenterna(ger info). en produktutvecklare finger vanligtvis som en mellanlänk mellan ingenjörer och konstruktörer. marknaden sköter kommunikationen mellan kunderna, användarna och samhället.
  • Vad är en process? Ge exempel på olika typer av processer, minst två! en process är en beskrivning av hur en produkter skapas. en process skapar produkter. LPD (Lean Product Development) och TPS (Toyota Production System). Dynamisk process eller integrerad: State-Gate process.
  • Vad är en innovation? en innovation är något principiellt nytt som också vunnit insteg på marknaden eller i samhället. det finns olika typer av perspektiv på innovationer, så som socialt, ekonomiskt och tekniskt perspektiv.
  • Vad står förkortningen BUS för? förklara vad som avses BUS= Business, Users och Society. det innebär dom externa kraven, alltså kundernas och marknadens krav.
  • vilken av kommersiell livslång respektive utvecklingstid kan man påverka? man talar i dessa sammanhang om en "kritisk zon", vilken är det? varför är den så kallat kritisk? Man kan påverka utvecklingstiden men kommersiell livslängd är svår att påverka och det beror på att den är marknadsdriven, alltså den styrs av marknaden. kritisk zon innebär att efterfrågan på produkten försvinner om det tar för lång tid att utveckla produkten( någon annan kommer före med en liknande produkt).
  • När man utvecklar en ny produkt så är det viktigt att få synpunkter, krav förslag osv under produktutvecklingsprocessen. När är det enklast/billigast att göra ändringar? vid framförallt två tillfärlllen under processen brukar det komma synpunkter, vilka är dessa två? i början av produktutvecklingsprocessen har man stor frihet att påverka konstruktionslösningar och därmed kostnadsnivån för produkten. de mesta synpunkter sker i mitten av projektet när man definierar den och väljer material osv. i början kanske man är överens om hur grunden till produkten skall se ut men i mitten av processen när allr ska specificeras så finns stort utrymme för variation och olika synpunkter på färg, material med mera.
  • Stig Ottosson talar om 3 drivkrafter på produktutveckling: need, want och wish. Förklara vad som avse med respektive drivkraft och ge minst ett exempel för varje? need: behov- produkter vi behöver, finns redan liknande och man kan det sedan innan. want: begär- vidareutveckling på en befintlig produkt, mesta känt sedan innan. wish: önskan- innovationen( det kan vara att produkten inte finns alls sen tidigare/ en förbättring på en produkt som kan göra att den anses som ny). aldrig gjort det förr, kan vara så att det kanske inte ens är möjligt. en känd önskan hos många.
  • Beskriv en så kallad State-Gate process i produktutveckling innebär? finns det någon nackdel som du kan se med denna? vad är en "mile-stone"? det är en planritning för att underlätta produktprocessen. hur man lägger upp det från ide till lansering av en produkt i ett antal olika förbestämda steg/faser i processen. beslutspunkterna kan liknas vid grindar som är tydliga avgränsningar mellan de olika faserna. ett beslut är förutsättning för att öppna grinden och arbeta vidare med nästa fas. grindarna består av: ide, förstudie, start, genomförande, avslut och nyttjande. nackdel: den kan bidra till en spänning mellan organisation och kreativitet. båda är mycket viktiga inom innovation. begreppet "mile-stone" innebär att projektet är uppdelat i olika faser och mellan faserna finns milstolpar, i detta fall är det grindarna eller gaterna.
  • Vad skiljer å ena sidan CE (current engineering) och SE (simultaneous engineering) samt å andra sidan IPD (integritet product development)? CE och SE är parallell utveckling av produkten( konstruktionen) och processen. IPD minimerar överlämningar( tar tid då alla synpunkter, tid=pengar). börjar med att intensifiera behov, identifiering av produkttypen och valprocesstypen. man har stor överblick över allt. i sista skedet sker försäljning, produktanpassning och produktion.
  • man talar om att en produkt har tre olika värden för köparen/användaren: funktionellt värde, sensuellt värde och meta värde. Förklara vad dessa innebär samt ge exempel. funktionellt värde: produktens funktion, "egentligen nytta". objektiva data. sensuellt värde: design, utseende. uppfattas med sinnena. här är det hur vi som kund uppfattar produkten rent sensuellt. vad vi tycker om designen och utseendet. metavärde: immateriell komponent, märke. metaprodukt är en "image" på produkten, att man vill köpa den för designen, kvaliteten eller ett mode. det tar oftast lång tid innan en produkt får ett metavärde/ ett känt märke.
  • Ge en översiktlig beskrivning på hur i en kreativ lokal (för produktutveckling) skulle kunna vara utformad? projektmålet tydliggörs, visionen som försöker uppnås och vem som har ansvar och en tidsplan för projektet (aktiviteter, milstolpar, leveranser etc). själva "prototyp-rummet" för en kreativ lokal skall vara uppbyggd med en verkstad, en mötesplats i mitten och ett par kontorsplatser med skärmväggar eller glasväggar mellan platserna.
  • vad är produktutveckling? vad menas med bottom up process respektive top-down process I produktutvecklingssammanhang? det är processen att utveckla en ny produkt eller förbättra en redan befintlig produkt. en produktutveckling inkluderar flera olika termer så som ide, design, miljö, marknadsföring, produktion, projektledare och så vidare. top-down process är en stegvis design som väsentligen är nedbrytning av ett system för att få insikt i dens kompbositionsystem i en omvänd teknikdesign. bottom up process är en typ av informationsprocess baserad på inkommande data från samhället för att forma en uppfattning.
  • man talar om två (och även tre) olika drivkrafter på utveckling av produkter- Vilka är dessa och beskriv vad de innebär? teknikdriven produktutveckling- nya teknologier, nya användningsområden och moore´s lag (IT) dubblering prestanda på 18 månader. marknadsdriven produktutveckling: kundkrav, konkurrerande produkter och kombination av känd beprövad teknologi. samhällsdriven produktutveckling: lagar, regler, miljö och säkerhet.

All None

Shared exercise

https://spellic.com/eng/exercise/produktutveckling.7792908.html

Share