prov utfodring växtätare

The exercise was created 2023-03-01 by fanhed22. Question count: 16.




Select questions (16)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Vad kallas växtätare med ett annat ord? Herbivor
  • Varför ska inte degun äta fruktr? De kan inte bryta ner socker så ge de inte någon frukt eller sötsaker.
  • Vad äter chinchillor i naturen? Blad, gräs, knoppar och skott äter chinchillor i naturen.
  • Vad händer om man ger för lite hö till kanin och gnagare? Om kanin och gnagare får för lite hö än vad det ska ha så ger det matsmältningsrubbningar och kan förorsaka förvuxna tänder.
  • Hur ska man gå till väga om man vill börja utfodra sin kanin med färskt gräs istället för hö? Om man vill ge färskt gräs istället för hö så kan man göra en inväjningsperiod som då innebär att man ska ha kvar hö i buren men också max tillsätta en näve färskt gräs och sedan öka succesivt i ca 10 dagar men om spillningen blir lös så ska man ta bort det färska gräset och ge hö igen tills spilningen har blivit bättre igen och då kan man börja igen men vara ännu mer försiktigare och ta det ännu långsammare.
  • Kaniner och gnagare behöver möjlighet att gnaga för att slipa ner sina tänder. Vad kan man ge de att gnaga på? Färska grenar med bark, knoppar eller blad.
  • Kaniner och gnagare behöver möjlighet att gnaga för att slipa ner sina tänder. Vad ska man undvika att ge dem att gnaga på? Knäckebröd, morötter på grund av att det ger så mycket energi och då kan de få mycket hull. Men också Rönbladsknoppar och bladen också, allt med Ek, björkkvistar och sälg.
  • Oftast väljer växtätare de växter de tycker är godast och riskerar då att få i sig för lite av de växter som är viktiga för att de ska må bra. Hur gör du för att en kanin ska äta mycket hö och bara lite pellets? Man ska helst ge pellets på eftermiddagen.
  • Oftast väljer växtätare de växter de tycker är godast och riskerar då att få i sig för lite av de växter som är viktiga för att de ska må bra. Hur gör du för att en växtätande reptil ska äta alla växter den behöver? Man kan hacka grönsaker och frukt smått och sedan blanda ihop de så att djuret inte kan plocka ut frukten och grönsakerna.
  • Hur bedömer du hull på kaniner och gnagare? Man kollar på ryggraden och revbenen och ser hur de känns om de tillexempel inte känns alls så är det för mycket hull men om man känner att ryggraden är spetsig och att revbenen känns tydligt och om man ser att djuret inte har så mycket fett så har den för lite hull så om man känner revbenen och ryggraden så har den lagom hull.
  • Vad kan hända om man ger växtätande reptiler fel sorts växter? (powerpoint och s 44 och 49 ormar, ödlor och sköldpaddor). 1. Om man ger de för mycket frukt så kan tarmflorans balans rubbas av den förhöjda sockermängden. 2. Om man ger växtätande reptiler för mycket växter som innehåller mycket oxalsyra till exempel ängssyra och spenat så kan det hända att kalciumvärderna sänks i blodet. Eftersom oxalsyran bland annat sänker kalciumväderna i blodet. 3. Om man ger växtätande reptiler för mycket växter som innehåller mycket nitrat så förhindrar i höga doser syretransporten i blodet. Speciellt under vintern.
  • Ogräs är nyttigt och bra att plocka till växtätare. Det finns två ställen du INTE ska plocka ogräs på, vilka då? Vid vägkanten och besprutade åkrar.
  • Vad är de två största skillnaderna mellan vad en grön leguan och en grekisk landsköldpadda ska äta Leguanen undviker fiber medans grekisk landsköldpadda söker fiber. Leguanen söker däremot protein medans grekisk landsköldpaddan undviker protein.
  • Varför ska inte växtätande fiskar bo i samma akvarium som köttätande/allätande fiskar Varför växtätande fiskar inte ska bo is amma akvarium är på grund av att de kan få skador på mag och tarmsystem om de äter kött. Fiskarna kan inte själv veta om det är kött eller inte. Utan det äter vad vi ger de.
  • Ge ett exempel på foder som du kan ge en bottenlevande växtätare Bottentabletter. Alltså det är mat som sjunker snabbt ner till botten.
  • Ge två exempel på foder som du kan ge en växtätande fisk som äter i mitten av akvariet. Flingfoder och frysfoder.

All None

Shared exercise

https://spellic.com/eng/exercise/prov-utfodring-vaxtatare.11440231.html

Share