so begrepp v.48

The exercise was created 2020-11-24 by Veralundssell. Question count: 27.




Select questions (27)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • politik Ordet kommer från grekiskans ”statskonst” och är ett begrepp som uppstod i Antikens Grekland för nästan 2500 år sedan.
  • demokrati Betyder ”folkstyre” och är även det ett begrepp som uppstod under antikens Grekland och innebär att folk väljer eller röstar kring olika frågor och ledare.
  • diktatur En stat som styrs av en myndighet eller ledare som inte valts av folket. Ordet kommer från latin och innebär att en ledare *** dvs bestämmer hur landet skall tänka kring olika frågor. Ofta brukar dessa ledare kallas för envåldshärskare eftersom de ensamt styr landet och ofta genom våld och hot.
  • Direkt demokrati Är när alla får rösta på en sak, exempelvis genom handuppräckning i ett klassrum eller en folkomröstning som att vi skall åka på höger sida av vägen istället för på vänster sida.
  • populism En tanke eller idé som för tillfället är populär hos folket och som utnyttjas av partier för att vinna sympati och röster. Exempelvis så är frågan om invandring en populär fråga och således något som partier antingen för eller mot vill driva. Vanligtvis brukar populism ofta ta karaktären av att vara mot något och upprätthålla den folkliga viljan för stunden. Exempel på populism: Ny Demokrati (1991 - 2000)
  • ideolgi Människor har olika tankar och idéer om hur man vill styra ett samhälle. Detta kallas för ideologi. Ett exempel på ideologi är feminism, där man vill värna om kvinnors rättigheter och verkar för att de skall få samma möjligheter i arbetslivet som män har.
  • kommunism En politisk ideologi där allt i samhället skall vara gemensamt ägt. Klassamhället mellan rika och fattiga skall upplösas och drivkraften är att alla skall dra sitt står till stacken för att bygga ett jämnt samhälle utan en elit. Exempel på kommunistiska länder: Kina, Ryssland, Nord Korea Exempel på partier med en kommunistisk värdegrund: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna
  • kapitalism En politisk ideologi där allt i samhället skall vara gemensamt ägt. Klassamhället mellan rika och fattiga skall upplösas och drivkraften är att alla skall dra sitt står till stacken för att bygga ett jämnt samhälle utan en elit. Exempel på *** länder: Kina, Ryssland, Nord Korea Exempel på partier med en **** värdegrund: Vänsterpartiet, Socialdemokraternaka
  • republik innebär att ett land eller stat företrädas av en ledare som styr landet. Ledaren är utvald av folket att representera
  • Medborgare Om du är en **** är du en person som fullt tillstånd att rösta och bedriva dina åsikter i samhället du bor i. I Sverige kan man bli **** ganska snabbt och behöver inte göra några prov, men i andra länder så som i Australien så måste du jobba 4 år och ta en rad olika språktest.
  • Mandat Ett **** är en röst i riksdagen. Av de 349 personer som röstar i riksdagen har varje person ett ***. Totalt har man alltså 349 *** i en riksdag.
  • Budget Alla personer kan göra en *** och vår finansminister ser till att Sverige har en *** eller ekonomisk planering som gör att våra skattepengar går till rätt saker och att vi måste prioritera vissa saker över andra.
  • Monarki Innebär att landet är styrt av en kung eller kejsare. Ledarskapet går i arv inom den kungliga familjen oftast genom det äldsta barnet istället för att man väljer en ledare. Idag är det inte så många länder som har en absolut ****, men det finns en hel del länder som har kvar kungliga familjer som inte har någon officiell makt, så som Sverige och Japan. Exempel på absoluta ***: Brunei, Saudiarabien, Swaziland
  • Majoritets principen Om ett parti får flest röster i ett val så är det också det partiet som får uppdraget att bilda en regering. Partiet har alltså fått *** av alla röster och det ligger nu på dem att styra landet.
  • Reprentativ demokrati Ett system där folket styr genom valda ledare som företräder partier och olika åsikter. Dessa har ofta en regering och riksdag där olika beslut röstas fram baserat på vad de olika partierna vill. Exempel på ***: Sverige, Kanada, Australien
  • Sveriges riksdagspartier Sverige har sedan 2014 åtta stycken ***. För att komma med i Riksdagen så måste man ha mer än 4% av de totala rösterna som Sveriges befolkning lägger en gång vart fjärde år.
  • Statschef Är titeln på den högste representanten för landet. För Sverige är det vår kung, Carl XVI, så det är alltså inte statsministern som är ***. Sverige har en så kallad representativ demokrati, men är också en monarki utan formell makt.
  • Minister En av regeringens ledare som ansvarar för ett speciellt område. Exempelvis så kan man vara skol*** och ansvara för skolfrågor. I en regering brukar det vanligtvis finnas cirka 20 ***poster.
  • Kommun Det finns cirka 290 *** i Sverige. Alla *** har en *** fullmäktige som väljs vid varje valperiod.*** ansvarar för frågor så som skola och *** fastigheter. Dvs, de bestämmer hur mycket pengar *** ska ge till olika områden inom ***.
  • Landsting Det finns 20 **** i Sverige. Dessa ansvarar för större allmänna institutioner så som sjukhus och vård som kan sträcka sig över flera kommuner. De ansvarar också för turism och transport och flera andra saker som sträcker sig över kommungränserna.
  • Riksdag Det finns 349 riksdagsledamöter i Sverige. Dessa personer representerar den procent som röstades på i riksdagsvalet. Om exempelvis Socialdemokraterna fick 30% av rösterna i valet så är även 30% av de 349 representanterna från socialdemokraterna.
  • Folkhemmet Skapades av Per-Albin Hanson under 1920 talet och var tänkt att fungera som ett stort socialt skyddsnät för svenskarna. Alla skulle ha tillgång till pension. sjukvård skola etc. Detta finansierades genom skatter.
  • Teokrati Om man bor i ett land som styrs av religiösa regler så lever man i en ***. Exempel på *** är Saudi Arabien. Ofta så är det tyvärr så att *** samhällen inte respekterar mänskliga rättigheter eftersom de tänker att ”guds lag” står över något som människor själva har skrivit.
  • Skatt Vi betalar en del av vår lön till staten så att vi har tillgång till gratis sjukvård, fri skola med mera.
  • Regering Tillskillnad från riksdagen så är regeringen den grupp av människor som faktiskt leder Sverige. Det brukar vara en grupp på runt 20 personer och innehålla utrikesministern, finansministern, utbildningsministern och såklart statsministern, bara för att nämna några.
  • Utopi Är ett ord för det perfekta samhället. Ett samhälle där alla respekterar varandra, lever i fred och kan leva lyckligt. En *** är något som många länder eftersträvar att leva upp till.
  • censur När en person eller ett samhälle försöker hindra att folket får information så kallas det att man ****. I ett öppet samhälle finns väldigt lite ***, men i många diktaturer förkommer *** väldigt ofta.

All None

Shared exercise

https://spellic.com/eng/exercise/so-begrepp-v-48.10153040.html

Share