SO test v.42

The exercise was created 2022-10-17 by klarahellstrom. Question count: 6.




Select questions (6)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Berätta kortfattat om sveriges fyra grundlagar. Regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.
  • Vad är skillnaden mellan representativ och direkt demokrati? Vad är skillnaden mellan representativ och direkt demokrati?
  • Vilka är riksdagens viktigaste uppgifter? Beslutar om lagar. En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om lagar, Beslutar om statens budget, Riksdagen beslutar om statens utgifter och inkomster i statens budget, Kontrollerar regeringen, Riksdagen kontrollerar på flera sätt hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete, Arbetar med EU-frågor.
  • Vilka är regeringens viktigaste uppgifter? Regeringen styr Sverige. Den genomför riksdagens beslut, lämnar förslag på nya lagar och på ändringar i de lagar som redan finns. Ministrarna i regeringen besöker regelbundet riksdagen.
  • Berätta om hur det går till när ett förslag blir till en ny lag. Berätta om hur det går till när ett förslag blir till en ny lag.
  • Vad är offentlighetsprincipen? Alla ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar som inte är sekretessbelagda och rätten att närvara vid domstolsförhandlingar och beslutande politiska sammanträden. I allmänhet syftar offentlighetsprincipen emellertid på handlingsoffentligheten.

All None

Shared exercise

https://spellic.com/eng/exercise/so-test-v-42.11206303.html

Share