Sociokulturellt perspektiv

The exercise was created 2023-05-09 by cajsasjoqvist. Question count: 10.




Select questions (10)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • sociokulturellt perspektiv Lärandet sker tillsammans och med andra genom deltagande i aktiviteter. Fokuserar på det sociala samspelet.
  • kollektivt/socialt minne Genom kommunikation av erfarenheter kan ett socialt eller kollektivt minne byggas upp som en gemensam resurs för en grupp eller ett samhälle. Detta sociala minne med sina berättelser och sin information är en utgångspunkt för lärande för nya generationer och det överstiger i sitt omfång och sin rikedom med bred marginal vad en individ kan lära och minnas. Med skrift som hjälpmedel kan man bygga upp ett gigantiskt socialt minne genom att lagra information i text.
  • fysiska redskap Exempelvis nålar, hammare, yxa. Kikaren kan exempelvis vara ett sådant som gör att vi kan se saker långt bort som vi annars inte skulle kunna se, men det är inte kikaren som ser utan det är vår syn. Ett annat exempel är miniräknare.
  • intellektuella redskap Redskap man inte kan ta på men ändå, men ändå används för att kunna lösa uppgifter på ett kvalificerat sätt. Exempel på intellektuella redskap är meningsfull interaktion, reflektion, erfarenhet.
  • artefakt Redskap
  • scaffolding Med det menar man att man ska bygga upp en stöttning för att få alla elever i en klass att lyckas med de uppgifter vi ger dem.
  • appropriering Kan översättas med “ta till sig”, “låna in” och “ta över och göra till sitt”.
  • proximal utvecklingszon Undervisningen ska vara så pass utmanande att eleverna lär sig något, men den får inte vara för svår, man ska hitta en balans.
  • mediering Samverkan mellan människan och de kulturella artefakterna som man använder för att förstå och agera i omvärlden.
  • intersubjektivitet Intersubjektivitet betyder ungefär ömsesidig förståelse. I lek innebär det att de som leker är medvetna om att de riktar uppmärksamheten mot samma sak och är överens om det. Intersubjektivitet är ett svårfångat och abstrakt begrepp, som handlar om hur människor i interaktion ömsesidigt utgår ifrån, strävar efter och uppnår samförstånd om sina inbördes relationer, sina gemensamma handlingar och sin samfällda tolkning av omvärlden.

All None

(
Shared exercise

https://spellic.com/eng/exercise/sociokulturellt-perspektiv.11535482.html

)