Svenska förberedelse lathund

The exercise was created 2024-03-15 by TeenieTinyGamer. Question count: 9.




Select questions (9)

Normally, all words in an exercise is used when performing the test and playing the games. You can choose to include only a subset of the words. This setting affects both the regular test, the games, and the printable tests.

All None

  • Brev Är en personligt skriven text till en bestämd mottagare. Kan vara privat eller mer formellt. ____ innehåller alltid: datum och ort, inledande hälsningsfras (Hej… Hallå, Bästa… Käre… ) Innehåll (själva budskapet ex. nyheter, intressanta saker som hänt och eventuellt svar på frågor som du fått i ett tidigare ____. Ställ gärna egna frågor) en avskedsfras (många hälsningar, hej då, vänliga hälsningar, med vänlig hälsning, kram) samt att du skriver under med ditt namn. Tänk på att det är skillnad att skriva ____ till en kompis och till en myndighet.
  • Insändare Är en kort argumenterande text där man skriver sina egna åsikter kring ett visst ämne. Man vill övertyga läsaren om att man har rätt. Därför börjar man __________ med att presentera ämnet man har åsikter om. Sedan ska man motivera varför man tycker så genom att ge olika argument för sina tankar. Vädja till känslor! Ge konstruktiva förslag till hur saker och ting kan lösas. Uppmana till något på slutet och skriv under med din pseudonym, signatur – man behöver inte skriva sitt riktiga namn – man kan vara anonym.
  • Debattartikel En _____________ handlar, likt en insändare, om att skriva egna åsikter samt att motivera dessa med argument. En _____________ är betydligt längre än en insändare och skrivs oftast av en författare, politiker eller en expert inom något område. Din uppgift i ________ är att få dina motståndare att ändra sina åsikter och tycka som du. Ta därför upp både det som är bra och dåligt med motståndarens åsikter.
  • Artikel Är den vanligaste formen av en text i en dagstidning. Överst står en rubrik som följs upp av en kort sammanfattning av det viktigaste i ________. Denna text skrivs med fet stil och kallas för ingress. Ingressens uppgift är att göra läsaren nyfiken på att läsa resten av ________. Efter ingressen kommer själva innehållet som kallas för brödtext och innehåller fakta, slutsatser och konsekvenser. Är uppdelad med underrubriker som underlättar för läsaren. Avslutas med författarens/journalistens namn.
  • Reportage Ett _________ är en artikelliknande text men är oftast lite längre och innehåller person- och miljöbeskrivningar som har samma uppbyggnad som en artikel med rubrik, ingress och brödtext. _________ är mer personligt skrivna med ett ledigare språk än en artikel, likaså är texten mer levande. Uppgiften är att både informera med fakta men också beskriva och måla upp bilder genom språket. Bilder och olika illustrationer finns nästan alltid med för att förtydliga innehållet.
  • Referat Ett _______ är en sammanfattning av en text, film eller teaterpjäs. Det ska klart och tydligt framgå vad man _________ och handlingens förlopp måste återberättas korrekt –man får alltså inte ändra på något och du får inte blanda in egna tankar och åsikter. I ett _______ måste alltid källan vara angiven; titel, författare och år. För att påminna läsaren om att texten är ett _______ använder man sig av ______________ i texten, t.ex.: Skribenten/författaren menar att/frågar sig/tycker att/konstaterar/framhåller.
  • Recension Är en personligt skriven text med sammanfattning och reflektioner kring det man sett, hört eller läst (film, musik, teater, konst och litteratur). Till skillnad från ett referat får du här alltså vara subjektiv och ta med egna åsikter och tankar och sätta ett omdöme.
  • Krönika Om du skriver ner det som du har upplevt och hur du reagerade på det så skriver du en _______. En _______ är en personligt skriven text om vardagliga, aktuella händelser. Det kan gälla ___________ privata eller något som har tagits upp i massmedia. Det är just de personliga åsikterna som är ________ kärna och på så vis väcka läsarens engagemang. Att ifrågasätta och fundera över varför folk beter sig som de gör. Ofta vill __________ få läsaren att börja tänka efter själv. _______ har till uppgift är att vara underhållande.
  • Novell Kort berättelse där handlingen börjar direkt, ungefär som att hoppa på ett tåg i farten. ________ utspelar sig under en kort tid och tillbakablickar berättar bakgrunden. ________ är uppbyggd av endast en eller ett fåtal personer som rör sig på en eller ett fåtal platser. ________ skrivs i tredje person, dvs. hon eller han. Det är vanligt med inre monologer, d.v.s. läsaren får följ huvudpersonens tankar. Miljön och personernas yttre egenskaper beskrivs kortfattat. Slutet ska vara oväntat eller tankeväckande (en poäng) och knyter an till __________ början.

All None

Shared exercise

https://spellic.com/eng/exercise/svenska-forberedelse-lathund.11990098.html

Share